MetallicaDe beginjaren (1980-1990)
Lars Ulrich plaatste in 1980 in het blad Recycler een advertentie omdat hij samen met gelijkgestemden een metalband wilde starten. James Hetfield reageerde op deze advertentie en spoedig hadden ze hun eerste ontmoeting, maar in de zomer van 1981 werd pas de basis van Metallica gelegd. Lars had met succes geprobeerd in aanmerking te komen voor het leveren van een bijdrage aan Metal Massacre, een Metal Blade-compilatie. Hij moest dus heel snel een band vormen om dit nummer op te kunnen nemen. Lars en James ontmoetten elkaar op deze wijze wederom en een derde persoon, Lloyd Grant speelde leadgitaar.

Hun eerste show vond plaats op 14 maart 1982 in Anaheim. De daaropvolgende maand namen ze een demo op teneinde mee te kunnen doen aan een concert. Lloyd Grant maakte toen geen deel uit van de groep, maar Ron McGovney en Dave Mustaine wel. Ze namen vier nummers op: 'Hit The Lights', 'Motorbreath', 'Mechanix' en 'Jump In The Fire'. Later dook deze demo als bootleg op en wordt nu gekend onder de titel 'Power Metal'. Aan deze vier nummers werden nog 'Seek And Destroy', 'Metal Militia' en 'Phantom Lord' toegevoegd om tezamen de demo 'No Life 'Til Leather' te vormen. De laatste demo is nooit officieel uitgebracht.

In augustus 1982 werd Ron McGovney vervangen door Cliff Burton en in november dat jaar ontmoetten ze Kirk Hammett (toenmalig gitarist van Exodus) voor het eerst. In maart 1983 werd Dave Mustaine, vanwege alcoholproblemen, uit de band gezet en op 1 april 1983 door Kirk Hammett vervangen (Mustaine zou later, reeds in de zomer van 1983, frontman van Megadeth worden). Vele optredens in Amerika volgden tot ze in mei 1983 de studio indoken om hun eerste album Kill 'Em All op te nemen. Het album werd twee maanden later uitgebracht. Een korte tour ter promotie van het album volgde en in oktober 1983 zaten ze alweer in de studio om hun tweede album Ride The Lightning op te nemen, die op 27 juni 1984 door Megaforce Records werd uitgebracht. Nauwelijks vijf maanden later gevolgd door de release van de Creeping Death EP.

Vanaf september 1985 tot december 1985 namen ze in Kopenhagen hun derde album Master Of Puppets op. In maart 1986 wordt het album uitgebracht. In dezelfde maand vormden ze de support act tijdens de tour van Ozzy Osbourne. Metallica's populariteit steeg gestaag en dit was de laatste keer dat ze als support act optraden.

27 september 1986 was een zwarte dag in de geschiedenis van Metallica. Bij het Zweedse stadje Ljungby sloeg ťťn van de tourbussen om, wat de 24-jarige Cliff Burton zijn leven kostte. De rest van de band overleefde het ongeval. Kirk Hammett: 'Ik draaide me om en zag Cliff's voeten onder de bus uitsteken!'. In het verwerkingsproces vormde alcohol hun steun en toeverlaat. Metallica is doorgegaan met de groep uit eerbetoon voor Cliff, James Hetfield: 'Cliff zou de laatste zijn die zou willen dat we opgeven'. Het raakte Kirk zo erg dat hij tijdens een live optreden een solo voor Cliff maakte. En in oktober 1986 werd wijlen Cliff Burton opgevolgd door Jason Newsted, na auditie te hebben gedaan.

Op 10 oktober 1987 wordt de EP Garage Days Re-Revisited, met alleen maar covers, uitgebracht. Deze EP is nu een collector's item. Hun vierde album getiteld ...And Justice for All volgt op 25 augustus 1988. Dit album wordt uitgebracht door Elektra Records. In december 1988 neemt Metallica zijn eerste muziekvideo op voor de single 'One'.

Het grote publiek (1990-1996)
Op 6 oktober 1990 duiken ze wederom de studio in voor hun vijfde studio-album. Dit album verschijnt in 1991 waarmee Metallica ook bij het grote publiek bekendheid verwerft. Officieel heet het vijfde studio-album simpelweg "Metallica", maar de naam "The Black Album" (vanwege de zwarte hoes), wordt uiteindelijk populairder. Met "Enter Sandman" en de ballad "Nothing Else Matters" bestormt Metallica de hitlijsten. Ook "Sad But True", "Wherever I May Roam" en "The Unforgiven" zijn uiterst succesvol en kunnen op veel airplay rekenen. Metallica weet hiermee als eerste metalband een mainstream publiek te bereiken op een grote schaal. Op het hoogtepunt van zijn populariteit brengt Metallica de box "Live Shit: Binge & Purge" met onder andere 3 live-cd's en 2 livevideo's uit. Deze box laat Metallica zien op het hoogtepunt van zijn carriŤre.

De jaren van achteruitgang (1996-2001)
In respectievelijk 1996 en 1997 komen de twee nieuwe studio-albums "Load" en "Reload" uit (de twee albums waren afkomstig uit ťťn opnameperiode). Op deze 2 cd's heeft Metallica een totaal ander geluid en voorkomen. Veel fans reageren teleurgesteld: de albums worden als te soft en te commercieel ervaren. De mensen die een Black Album 2 verwacht hadden, waren geschokt, dit kon het nieuwe Metallica niet zijn. Veel fans van het eerste uur haken dan ook af. Met "Until It Sleeps", "Mama Said" en "The Unforgiven II" weet Metallica toch wel weer de hitlijsten binnen te dringen. In 1998 verschijnt de cover-cd "Garage Inc", een dubbel-cd die niet alleen alle eerder opgenomen Metallica-covers verzamelt (waaronder de covers van de $5,98 Garage Days Revisited uit 1987 en de Garage Days uit 1984), maar ook nog een elftal nieuwe covers presenteert. Met de bewerking van het Ierse volksliedje (veelal onterecht beschouwd als een nummer van Thin Lizzy) "Whiskey In The Jar", kan Metallica weer op veel airplay rekenen. In 1999 verschijnt Metallica's tweede officiŽle live-album "S&M", waarin de band samen met Michael Kamen en het San Francisco Symphony Orchestra een aantal oude en nieuwere nummers laat horen in een klassiek jasje. Nadat de band in 2000 nog middels het nummer "I Disappear" heeft bijgedragen aan de soundtrack van de film Mission Impossible II gaat het snel bergafwaarts met hen. Metallica spant een rechtszaak tegen de peer-to-peer-muziekdeelservice Napster aan en legt daarmee dit populaire programma plat, wat erg veel kwaad bloed zet bij de vele gebruikers van dit programma.

De onzekere toekomst van de band (2001-2003)
In 2001 verlaat bassist Jason Newsted de band na een conflict met zanger Hetfield. Ze raakten het niet eens over Newsteds zijproject Echobrain. Ondanks het verlaten van Newsted start het drietal de opnames van een nieuw studioalbum met producer Bob Rock als plaatsvervangend bassist. Tijdens de opnamen van het nieuwe album, 'St. Anger' genaamd, krijgt Metallica steun van een therapeut om te leren omgaan met de botsende karakters in de groep en het wegvallen van Newsted. Deze gesprekken en andere voorvallen zijn gefilmd en hiervan is de documentaire "Some Kind Of Monster" gemaakt. Deze is te zien geweest in de bioscoop en is ook op dvd verschenen. Mede dankzij de gesprekken laat Hetfield zich in een afkickkliniek opnemen, aangezien hij verslaafd is aan "drank en andere verdovende middelen". Drummer Ulrich en gitarist Hammett blijven achter, zich afvragend of de band Metallica nog wel toekomst heeft. Het is het donkerste uur van de band, sinds de dood van Cliff Burton.

De St. Anger jaren (2003-2006)
In 2003 is Hetfield helemaal afgekickt en duiken de drie overgebleven Metallica-leden weer de studio in met producer Bob Rock om het nieuwe studio-album St. Anger verder op te nemen. Ook worden de opnames van 'Some Kind of Monster' hervat. Tegen het einde van de opnames neemt de band Robert Trujillo (ex-Ozzy Osbourne, Suicidal Tendencies, Infectious Grooves) aan als nieuwe bassist. Als welkomsgeschenk krijgt hij hiervoor $1.000.000. St. Anger is een agressieve plaat, waarin Hetfield veel frustraties heeft verwerkt. Het album is minstens even hard als de klassieke Metallica-platen, maar wel minder melodieus. Ook bevat dit album geen gitaarsolo, zijn de teksten niet meer alleen door Hetfield geschreven en is de productie - al dan niet bewust - vlak en rommelig. Het album wordt dan ook met gemengde reacties ontvangen, al zijn ook veel fans blij dat Metallica weer de oude agressie terugheeft. In de toer die op St. Anger volgt speelt Metallica slechts enkele nummers van het nieuwe album, en gebruiken de rest van de tijd voor een best-of-Metallica-compilatie, waarbij ze veel nummers spelen die ze al reeds lange tijd niet hadden gespeeld en veel oude, snelle nummers van de oudere albums. Hiermee lijkt de band veel zieltjes terug te winnen.

Death Magnetic (2008)
Op 8 juni 2006 trad Metallica in de Gelredome in Arnhem op tijdens de Escape from the Studio Tour 2006. In Berlijn en Arnhem introduceerden ze tevens een nieuw nummer dat bij gebrek aan een titel "The New Song" werd gedoopt. In Korea en Japan introduceerde Metallica in augustus nog een ander nieuw nummer, dat ze "The Other New Song" hebben gedoopt. Volgens Trujillo was het echter niet aannemelijk dat beide nummers (in die vorm) op het nieuwe album zouden verschijnen, zoals hij in juni 2007 liet weten tijdens een interview met een Grieks tijdschrift. Er zijn delen van The New Song te horen in de nummers All Nightmare Long en The End of the Line. Ook werd in het begin van 2006 de samenwerking met producer Bob Rock stopgezet en is Rick Rubin de nieuwe Metallica-producer geworden. Rubin heeft onder meer gewerkt met thrashmetalband Slayer, rapgroep Run DMC, Red Hot Chili Peppers, System Of A Down, Slipknot en Aerosmith.

Op 20 februari 2007 is Metallica's versie van The Ecstasy of Gold verschenen op een tribute album van Ennio Morricone getiteld: We all love Ennio Morricone. Na een tijd lang te hebben opgenomen begonnen ze in 2007 aan hun Sick of the Studio tour '07. Het begon 28 juni in Lissabon en eindigde op 18 juli 2007 in Moskou. Zo waren ze ook te zien op 1 juli in BelgiŽ op Rock Werchter. Begin augustus doken ze weer de studio in om het nieuwe album op te nemen. In september 2008 verscheen de plaat Death Magnetic.

Lars Ulrich 27 juni 2008 bracht Metallica een cover van Iron Maiden uit genaamd Remember Tomorrow. Dit nummer verscheen op het cover album Maiden Heaven van het magazine Kerrang! waar verscheidene bands Iron Maiden gecoverd hebben.

Op vrijdag 30 mei 2008 speelde Metallica in Landgraaf op Pinkpop. Op vrijdag 15 augustus speelde Metallica in Hasselt op Pukkelpop.

Op 1 augustus werd via de website van de band bekendgemaakt dat het nieuwe album Death Magnetic op 12 september wereldwijd in de winkels zal liggen. Later die dag meldde de website dat Metallica een video heeft opgenomen met de filmmaker Thomas Vinterberg, bekend van o.a Festen. Op Ozzfest, 9 augustus 2008, speelde Metallica voor het eerst een nieuw nummer van Death Magnetic, genaamd Cyanide. Deze is tevens in Pro-shot video versie uitgebracht voor Platinum leden van Mission Metallica.

De eerste van het Death Magnetic album afkomstige single heet "The Day That Never Comes", als tweede single wordt het nummer "All Nightmare Long" en als derde wordt "Broken, Beat and Scarred" uitgebracht.

Ook staat er weer een ander nieuw nummer voor streaming op de officiŽle site genaamd; 'My Apocalypse'. Op 1 september 2008 verscheen een ander nieuw nummer van het album op de officiŽle site met de naam 'Cyanide' en sinds 9 september zijn er weer drie tracks op de site toegevoegd om te beluisteren: 'All Nightmare Long', 'The Judas Kiss' en 'Broken, Beat & Scarred'.

Overigens heeft het nieuwe album Death Magnetic een iets te vroege (digitale) geboorte mogen beleven omdat het sinds 2 september te downloaden is via de vele sites die het internet rijk is. De reden hiervoor is dat een Franse platenzaak een exemplaar van het nieuwe album per ongeluk heeft verkocht waarna het album op internet belandde. Ondanks de reputatie van de band als het gaat om downloaden reageert drummer Lars Ulrich gelaten en zegt op een Amerikaanse radiozender:""Over tien dagen komt de plaat uit. We hebben toch al goud. Het is 2008, zo werken die dingen tegenwoordig."

Na de release van Death Magnetic werd het gehele album op de officiŽle site gezet.

In april 2009 werd de band opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Op 22 mei is in Europa (behalve Engeland) Guitar Hero: Metallica uitgebracht. Het spel is een editie van de Guitar Hero-reeks, en bevat naast nummers van Metallica ook 20 door de band uitgekozen songs van andere bands.
 

James Hetfield

Kirk Hammett

Lars Ulrich

Robert Trujillo

Huidige bandleden
James Hetfield - zang/slaggitaar (vanaf begin)
Lars Ulrich - drums (vanaf begin)
Kirk Hammett - leadgitaar (sinds 1983) Ex: Exodus
Robert Trujillo - basgitaar (sinds 2003) Ex: Suicidal Tendencies, Ozzy Osbourne, ...

Voormalige bandleden
Jason Newsted - basgitaar (1986 - 2001) Nu: Voivod, Echobrain
Cliff Burton - basgitaar (1983 - 1986) overleden op 27 september 1986 door een busongeval tijdens een tour met Metallica
Dave Mustaine - leadgitaar (1981 - 1983) Nu: Megadeth
Ron McGovney - basgitaar (1981 - 1982) Nu: Brainkill

Tijdelijke bandleden
Lloyd Grant - Lead gitaar (heeft voor de demo een solo ingespeeld)
Bob Rock - basgitaar (Opnamen St. Anger 2003) en producer van 1991 tot begin 2006
Michael Kamen (en de San Francisco Symphony Orchestra) - tijdens de periode van S&M (Overleden in 2003)
Jack (De Hurdy-Gurdy man) - op Low Mans Lyric van het album ReLoad
Marianne Faithfull - zang op The Memory Remains.
Damien Philips (Brad Parker) - Tweede gitarist voor een concert in 1982 toen James enkel zong omdat hij een ongeluk had met een skateboard.
John Marshall
1 Tweede gitarist voor meerdere concerten in 1986, toen James aan het herstellen was van een skateboard-ongeluk (pols gebroken).
2 Tweede gitarist voor meerdere concerten in 1992, James deed enkel vocalen, omdat hij zijn arm verbrandde tijdens een concert.
Dave Lombardo (Slayer) - Verving Lars tijdens het "Download Festival" op 6 juni 2004
Joey Jordison (Slipknot) - Verving Lars tijdens het Download Festival op 6 juni 2004
Flemming Larsen (Lars zijn drumtechnicus) - Verving Lars tijdens het Download Festival op 6 juni 2004

Discografie

Studio-albums
Kill 'Em All 1983
Ride The Lightning 1984
Master of Puppets 1986
...And Justice for All 1988
Metallica 1991
Load 1996
ReLoad 1997
Garage Inc. 1998
St. Anger 2003
Live-albums
The Good, The Bad And The Live 1990
Live Shit: Binge & Purge 1993
S&M 1999
St. Anger 2003
Escape from the Studio Tour 2006
Death Magnetic 2008
The big 4 - Live from Sofia, Bulgaria 2010
Lulu 2011
Through the Never Soundtrack (2013)

Overig

$5.98 Garage Days And More 1987
Some Kind of Monster EP 2004

DVD & VHS
Cliff 'em All (een eerbetoon aan Cliff Burton - VHS en DVD)
2 of One (enkel VHS)
A Year and a Half in the Life of Metallica: Part 1 (enkel VHS)
A Year and a Half in the Life of Metallica: Part 2 (enkel VHS)
Live Shit: Binge and Purge (Live at San Diego '92 & Seattle '89 - VHS en DVD)
Cunning Stunts (VHS en DVD)
Symphony & Metallica (VHS en DVD).
The Making of the Black Album (VHS en DVD)
Some Kind Of Monster (Een 3 uur durende documentaire over de moeilijkste periode in de geschiedenis van de band - enkel DVD)
St. Anger Bonus DVD (Enkel verkrijgbaar als bonusdisc bij de eerste uitgaven van het St. Anger-album)
Metallica The Videos (Een DVD met alle videoclips van Metallica)
Metallica - Death Magnetic - Making of Death Magnetic (DVD)