Led Zeppelin




De symbolen die de officiŽle titel van Led Zeppelin IV vormen. Ze staan voor Jimmy Page, John Paul Jones, John Bonham en Robert Plant, respectievelijk. Led Zeppelin was een Engelse rockband, opgericht in 1968 door gitarist Jimmy Page, nadat hij uit de Yardbirds was gestapt.
Naast Page bestond Led Zeppelin uit Robert Plant (zang), John Paul Jones (bas en toetsen) en John Bonham (drums).

Biografie

The New Yardbirds
In juli 1968 bleef Jimmy Page als enige over van The Yardbirds. Er moesten contractueel nog een aantal optredens in september gespeeld worden in ScandiniviŽ. Page wilde Terry Reid als zanger, maar die had net een nieuw platencontract, en beveelde Robert Plant aan. Deze bracht op zijn beurt drummer John Bonham mee. John Paul Jones, die al eerder met Page gewerkt had, werd bassist van de groep. Het allereerste nummer dat de groep samen speelde was Train kept a Rollin', een nummer dat de Yardbirds ook gespeeld hadden. De groep speelde van 14 tot 23 september 1968 een achttal optredens in Denemarken, Zweden en Noorwegen onder de naam The New Yardbirds. Andere 'Yardbirds'-nummers die de groep speelde waren: Dazed and confused en White Summer. Het eerste was een bewerking van een nummer van Jake Holmes dat zou verschijnen op het eerste album van Led Zeppelin, het tweede was een nummer geschreven door Jimmy Page, dat op Little Games staat, een album van The Yardbirds uit 1967.

Led Zeppelin
In oktober 1968 neemt de groep zijn eerste plaat op. Vervolgens gaat de groep van 15 oktober tot 20 december 1968 onder de naam Led Zeppelin op tournee door Engeland. Daarna begint een amerikaanse tournee van 26 december 1968 tot 8 februari 1969. De setlist bestaat voornamelijk uit songs uit het eerste album. Daarnaast speelt de groep onder andere Killing Floor, een bluesnummer van Howlin' Wolf dat later in een bewerkte versie als The Lemon Song op Led Zeppelin II terecht zal komen, en Pat's Delight, een drumsolo van John Bonham die als Moby Dick eveneens op datzelfde album zal terechtkomen.

Op 12 januari 1969 komt het eerste album van Led Zeppelin uit, genaamd Led Zeppelin. Van het tweede album (Led Zeppelin II) werd het nummer Whole Lotta Love een wereldhit. Op het derde album (Led Zeppelin III) zijn Engelse folk-invloeden te horen, een geluid dat op het vierde album (Led Zeppelin IV) versterkt werd. Het vierde album wordt, vanwege de in runentekens geschreven titel, ook wel The Runes Album genoemd. Op dit album staat de wereldhit (en all-time classic) Stairway to Heaven, die echter nooit als single uitgebracht werd. Drummer Bonham overleed op 25 september 1980. Eind 1980, enkele maanden na het overlijden van Bonham, hield Led Zeppelin op te bestaan. Postuum verscheen nog het album Coda, met daarop een aantal nog niet eerder verschenen nummers uit de periode 1969-1978.

Optredens na 1980
In 1985 was er een speciaal optreden van de drie overgebleven bandleden (samen met Phil Collins en Tony Thomson van Chic op drums) op het liefdadigheidsconcert (Live Aid) in Amerika, ; ook bij het 25-jarig bestaan van hun platenmaatschappij in 1988 (Atlantic Records) traden ze nog een keer op, waarbij Jason Bonham, de zoon van John Bonham, drummer was.

Op 10 december 2007 was er een eenmalig optreden (ook weer met Jason Bonham op drums) in het 02-Arena stadion in Londen als eerbetoon aan hun overleden ontdekker, Ahmet ErtegŁn. Voor de 20.000 beschikbare kaarten zijn wereldwijd ongeveer 20 miljoen aanvragen geweest. De pers was zeer lovend over dit reŁnie-concert en er waren daarna geruchten over een wereldtournee. Begin 2009 werd duidelijk dat Led Zeppelin niet meer gaat touren.

Led Zeppelin heeft wereldwijd ongeveer 300 miljoen albums verkocht waarvan er alleen al 100 miljoen in de Verenigde Staten. Deze hoge verkoopcijfers zijn redelijk opmerkelijk te noemen omdat ten eerste de band maar tien a elf jaar bestond en ten tweede geen echte "hitmachine" was, meer een band die het van de albums moest hebben. Hieruit zou geconcludeerd kunnen worden dat Led Zeppelin tot de beste rockbands ooit behoort, en de band tot op de dag van vandaag zijn aandeel in de muziek nog niet verloren heeft. Nog steeds wordt Led Zeppelin als voorbeeld of inspiratiebron gezien door veel nieuwe muzikanten.

Trivia
In 1995 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame
In 2005 kregen ze een Grammy Lifetime Achievement Award toegereikt
Door VH1 benoemd tot de beste Hardrock-groep aller tijden
Led Zeppelin heeft een coverband die alleen maar uit vrouwen bestaat; Lez Zeppelin
Led Zeppelin heeft een reggae-coverband met een pseudo-Elviszanger; Dread Zeppelin

Discografie
Led Zeppelin (1969, album)
Led Zeppelin II (1969, album)
Led Zeppelin III (1970, album)
Led Zeppelin IV (1971, album)
Houses of the Holy (1973, album)
Physical Graffiti (1975, album)
Presence (1976, album)
The Song Remains the Same (1976, soundtrack, live dubbelalbum)
In Through the Out Door (1979, album)
Coda (1982, album)
Led Zeppelin (1990, verzamelalbum)
Re-Masters (1990, verzamelalbum)
Boxed Set 2 1993 - Verzamelalbum
The Complete Studio Recordings 1993 - Verzamelalbum
BBC Sessions 1997 -
Early Days / Best of Led Zeppelin 2000 - Verzamelalbum
Latter Days / Best of Led Zeppelin 2000 - Verzamelalbum
How the West was Won  07-06-2003
Mothership 17-11-2007
Celebration day 24-11-2012

Dvd's
The Song Remains The Same (1976) Registratie van het concert in Madison Square Garden (New York) uit 1973.
Led Zeppelin DVD (2003) Dubbel-dvd, de eerste dvd is een registratie van het concert in de Royal Albert Hall uit 1970, de tweede bevat delen uit vijf concerten vanaf 1973 tot 1979.
Mothership (2007) Dvd behorende bij een dubbelcd. Er zijn twee versies uitgekomen, beiden een Collector's item.
Celebration day 24-11-2012