IBM SAGE: Grootste computer ter wereld

Computertechniek was niet altijd zo klein als vandaag de dag en het beste bewijs daarvoor is de IBM SAGE: De grootste computer ter wereld. Gebouwd in 1957 ten tijde van de Koude Oorlog nam deze gigant op 20 verschillende locaties behoorlijk wat ruimte in. Kosten? Omgerekend naar nu zo'n 67 miljard dollar.
Op internet vonden we een leuk artikel over de grootste computer ter wereld: De IBM SAGE. Het mocht  wat kosten tijdens de Koude Oorlog want de IBM SAGE kostte destijds 10 miljard dollar; omgerekend naar nu zo’n $67 miljard. Dat allemaal om het Rode gevaar tegen te houden. SAGE staat voor Semi-Automatic Ground Environment en werd gebruikt om informatie van het netwerk aan radarstations, dat Russische luchtraketten en bommenwerpers moest spotten, te verwerken. De SAGE was tot in 1984 in gebruik.Geen ‘Windows’ voor IBM SAGE
Zoals gezegd werden deze grote computersystemen op zo’n 20 verschillende locaties ingezet in gebouwen zonder ramen, geen windows dus. De gebouwen waren grote vierkante betonnen blokken met genoeg ruimte voor de systemen. Elk van de 27 computers binnen een SAGE-systeem beschikte over een 'dual core' 32 bit CPU en elke computer nam 7000m2 in beslag! Dit was overigens niet het soort dual-core dat we nu kennen want de cores werkten niet tegelijkertijd, de tweede kwam pas in actie als er wat met de eerste aan de hand was. De processor verwerkte 75.000 instructies per seconde (IPS). De Intel Core i7 2600K zet een score neer van 128.300, 128.300 MILJOEN (MIPS) welteverstaan! Om nog maar niet over de supercomputer Titan te hebben die 20 biljard berekeningen doet. Aan ram had het systeem 256 KB en alles wat dit aandreef consumeerde 3 Megawatt (3 miljoen watt).

Een aantal van de in totaal 60.000 vacuum tubes per computer.
 

CRT-primeur
Volgens Scott Locklin was de SAGE het eerste systeem dat over schermen beschikte op basis van de cathode ray tube; de CRT. Van touch was nog geen sprak, de schermen konden wel bediend worden met lichtpennen (vergelijkbaar met de light gun zapper van de NES).

Begin van het internet
De locaties waar de systemen zich bevonden, Direction Centers genoemd, waren via telefoonlijnen met elkaar in contact via 1300 baud modems van Bell, de eerste massaproductie modem en de eerste die ASCII ondersteunde. Dit enorme netwerk aan Direction Centers en radarstations lag indirect aan de wieg van het huidige internet aangezien de mensen die aan ARPANET in 1969 werkte (de voorloper van internet) daarvoor aan SAGE werkten. SAGE kon ook ingezet worden om gevechtsvliegtuigen en raketten te lanceren waaronder de atoomraket CIM-10 Bomarc.

Hieronder een infomercial van de Amerikaanse Luchtmacht over de Sage in die tijd: